Een bonte, boeiende bekaf-batikbelevenis. Shoppen op jl. Malioboro, Yogyakarta.

jlmalioboro2

Ik loens van de hitte.

Oh ja, shoppen op de legendarische Jalan Malioboro en de omliggende straatjes. Daar kun je mij altijd afzetten hoor. Ik vermaak me er wel, maar ik ben dan ook een echte shoppingking en bekennend batik-junky. Je vindt er batik in alle vormen, kwaliteiten en prijsklassen. Heerlijk is het om me tussen kraampjes, winkels, becaks en andungs door de mensenmassas heen te worstelen, hier wat te kopen, daar wat smikkelen en iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Hier kan ik mijn batiklusten botvieren. Niet de hele dag natuurlijk. Na drie uur winkel in winkel uit, met pauzes, ben ik bekaf bij die hitte ha ha.

jlmalioboro5

voor ieder wat wils

Als je iets ziet dat je mooi vindt; kopen! Je vindt het niet meer terug. Zelfs voor mij als bekennende jl-Malioboro-fan is het ondoenlijk te onthouden wat ik waar voor welke prijs gezien heb. Behalve voor een echte shoppingtour laat ik me ook vaak na een dagtrip in de omgeving daar afzetten om bier te kopen in de Malioboro Mall. In de kleine hotels hebben ze vaak ineens geen bier meer of is het te duur, en wat is een koud biertje na een drukke hete dag toch heerlijk verfrissend! Wel eerst bij een kaki lima wat te smullen meenemen voor later in je koele hotelkamer voordat je je schoonheidsslaapje doet, want savonds natuurlijk nog op jl parangtritis uitgaan.

De straat zelf ligt op de noord-zuid-lijn tussen de Kraton en de Genung Merapi. Dat heeft te maken met het mystieke concept op grond waarvan de Kraton (andere zeggen het Kraton) oorspronkelijk was gebouwd. Jl Malioboro begint ter hoogte van het treinstation “Tugu“ en eindigt net voorbij de (indoor) “Pasar Beringharjo“, maar optisch is het einde bij de kruising waar het “Monument 1 maart algemene aanval“ is gelegen, vooral savonds als de sate-verkopers er staan.

 

Een tip van mij, ook als batik enigen in uw reisgezelschap niet echt kan bekoren. Schuin links tegenover de pasar Beringharjo ( ook één keer doen, daarna nooit meer ha ha) ligt de unieke winkel “Mirota Batik“ = “Hamzah Batik”. Batik vindt je te kust en te keur op de hele jl. Malioboro maar hier is het vooral de eenmalige atmosfeer die meteen bij binnenkomst opvalt. Begane grond: Het is er rustig. Javaanse achtergrondmuziek begeleidt je zonder opdringerig te zijn, zo ook het goed geschoolde personeel. Aan de ingang wordt je, weliswaar niet persoonlijk maar toch, ontvangen door dames in sarung-kebaya met konde, die door middel van een soort van dunne sjerp, losjes over de schouders gedragen en niet samengebonden, blijk geven van de verbondenheid van deze firma met de kraton. Toen ik er afgelopen jaar was stond er een koets, een pusaka voorwerp, waarbij offergaves stonden en wierook werd gebrand. Daarnaast veel andere decoratieve beelden die je door het hele verkoophuis tegenkomt. Zoek je b.v. traditionele klederdracht, hier hebben ze alles derop en deraan.

jlmalioboro3

Lolo had weer toegeslagen: Jarik + lontong + blangkon. Met moderne “kris” ha ha.

Op de tweede verdieping wordt een tamelijk groot aanbod aan kunst en handwerk aangeboden, leuk als souvenir. Op de derde etage dan het Oyot Godhong Cafe waar op donderdag en zaterdag tegen 19:00 een varietee-travestie-show wordt (of misschien inmiddels “werd“) opgevoerd. Kaarten daarvoor tenminste een dag van te voren bestellen (via receptie of direct terplaatse).

jlmalioboro6

Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat

      Nog een tip: Een trip naar jl Malioboro is bij uitstek geschikt om te combineren met een bezoek aan de Kraton en het Museum Benteng Vredeburg (een fort). Zondagmorgen bijvoorbeeld kort voor 10:00 naar de Kraton. Als u er nog nooit geweest bent, neem een guide (betaal wat u wilt aan het einde maar niet te zuinig doen hoor!). Zo ervaart u veel over de gedetailleerde symboliek die overal verstopt zit. De rondgang duurt misschien een uurtje. Ergens tussen 11:00- 12:00 speelt een gamelanorkest in één van de mooie paviljoens. Misschien nog even rondwandelen, om 13:00 sluit de Kraton voor het publiek. Dan nog een es dawet scoren to take away en via de alun-alun utara/lor (= noorden) richting jl Malioboro slenteren. Terus lurus, altijd maar recht door. Daar aangekomen neemt u de linkerkant heen, Mirota Batik bewaren voor de terugweg. Bij de Malioboro Mall (Ind: Mal Malioboro) aangekomen, oversteken en naar binnen, heerlijk fris, misschien wat eten in het restaurant. De kant van de Mall weer terug, of aan de andere kant met becak of andung naar Mirota Batik. Daarna oversteken en naar Fort Vredeburg /Benteng Vredeburg, een goed onderhouden fort met mooie dioramas waarin, op voor Indonesie tamelijk objectieve wijze, de onafhankelijkheid van Indonesie en Yogyakarta wordt tentoongesteld. Behalve als cultureel toetje, is het gewoon een oase van rust na de drukte op jl Malioboro. In een mooi cafe kun je daar b.v. Thee drinken en/of een kleinigheid eten.

2016Jogja16

Ik: High Tea in het cafe van Museum Vredeburg. Ff alles laten zakken.

Ik wens julle veel plezier bij het struinen op jl Malioboro en de zijstraatjes.

Loloraul Susuhunan, Keulen 10.01.2018

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s